[P358]GENEL HASTANE YATIŞLARINDA BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİA. Demirag*, M. Kalaycı*, B. Ekci*, B. Okan**, Y. Erzin***, Ö. Gökçe**Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD **Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet ***Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastronteroloji BD Amaç: Sübjektif global değerlendirme (SGD) malnütrisyonun belirlenmesi ve sınıflandırılmasında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Son dönemlerde beslenme durumunu değerlendirmek amacı ile SGD’nin parametrelerine puanlar uygulanarak kantitatif SGD geliştirilmiştir. Bu prospektif çalışmada hastaneye kabul edilen hastalarda konvansiyonel(K) ve kantitatif(Q) SGD sistemleri değerlendirmeye alınmıştır. Yöntem: Pediatrik vakalar hariç, hastaneye değişik tanılarla yatırılan 700 (383 erkek ve 317 kadın) hasta çalışmaya alınmıştır. KSGD’nin parametreleri kullanılarak 7 değişkenli tam kantitatif bir sistem kullanılmıştır. Bu 7 değişken sırasıyla kilo, diyet, gastrointestinal sistem, fonksiyonel kapasite, ek hastalıklar, cilt altı yağ dokusu, ve kas kaybı bulguları. Her parametre için 1 (normal) den 5’e (çok kötü) kadar puanlar verilmiştir. Bu sistemde parametreler için verilen puanların toplamı 7 (normal) ve 35 (çok kötü) arasında bir değere ulaşmaktadır. Hastaneye yatırılan hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesinde orta-kol çevresi (OKÇ), vücut kitle indeki (VKİ) ve laboratuar parametreleri kullanılmıştır. Hastaların ortalama yaşı 56.2±18 yıl olup (18-96 yaş), beslenme durumları hastaneye yatışı takiben ilk 48 saat içerisinde gerçekleştirilmiştir. KSGD ve QSGD her hastaya için ayrı uygulanmıştır. Bulgular: QSGD ve KSGD uygulamasında, kadın ve erkek yönünden fark yoktur. Ancak ek hastalıkların sayısı ve hemoglobin düzeyi yönünden kadınlar olumsuz yönde etkilenmektedir (p<0.05) (Tablo 1). QSGD ve yaş (r=+0.26), VKİ (r=0.78), OKÇ(r=-0.86), tanı (r=+0.21),kanser(r=-0.2), ek hastalıklar (r=+0.62), beslenme şekli (oral, enetral, paranteral) (r=+0.31), diyet (r=+0.4), BUN(r=+0.2), Cr (r=+0.1), htc(r= -0.22), albumin(r=-0.39), total potein (r=-0.19) arasındaki korelasyon anlamlıdır. Buna karşın KSGD’de yaş (r=+0.76), VKİ (r=-0.18), OKÇ (r=-0.23), kanser (r=-0.25), ek hastalılar (r=+0.77), tanı (r=+0.17), beslenme şekli (r=+0.49), diyet (r=+.12), BUN(r=+0.14), lenfosit sayısı (r=-0.22), htc(r=-0.13), albumin(r=-0.40), total protein(r=-0.25) anlamlı korelasyon mevcuttur. .Multiple regresyon analizi, QSGD ile ek hastalık, beslenme şekli, total protein, diyet arasında belirgin korelasyonun varlığını işaret ederken (R=0.58, r²= 0.33), KSGD’de beslenme şekli, total protein anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. (r=0.53, r²= 0.28). Sonuç: Hastaneye herhangi bir nedenden dolayı kabul edilen hastalarda beslenme durumlarını değerlendirmede KSGD ve QSGD arasında fark bulunamamıştır |